Amsterdam is klaar en kleurt oranje!

Dam Amsterdam inhuldiging

„De aanstaande koning, de Nederlander én Amsterdam is er klaar voor.” Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gisteren in aanloop naar de troonswisseling dinsdag.

Burgemeester

De burgemeester verwelkomde samen met premier Mark Rutte de buitenlandse pers. Volgens Rutte is Amsterdam dinsdag de „oranje gekleurde hoofdstad van de wereld”. „Het wordt een historische en geweldige dag.” De premier verwacht dat veel mensen een traan zullen laten als koningin Beatrix aftreedt en het stokje overdraagt aan haar zoon.

Veiligheidsrisico

Alle benodigde veiligheidsmaatregelen zijn getroffen in Amsterdam. Echter zijn de veiligheidsrisico’s niet volledig uit te sluiten, volgens de premier en de burgemeester

Koninklijke gasten

De koninklijke gastenlijst is ook bekend. Zo komt prins Albert II van Monaco naar De Nieuwe Kerk. Uit de hele wereld zijn troonopvolgers aanwezig. Opmerkelijk en ook de bekendste is de Britse prins Charles. Hij maakte in 1980 ook de inhuldiging van koningin Beatrix mee. De meeste aandacht gaat uit naar de onverwachte komst van het Japanse kroonprinselijk paar Naruhito en Masako.

Nu al feest op museumplein

Terwijl er nog volop opgebouwd wordt in Amsterdam klinkt er nu al muziek al over het Museumplein in Amsterdam. Op het podium wordt gerepeteerd voor het kinderbal op Koninginnedag. Het gigantische podium lijkt een bijgebouw van het achtergelegen Rijksmuseum. Het Museumplein wordt dinsdag omgetoverd tot oranjeplein. Op diverse plekken staan grote schermen waar de inhuldiging dinsdag in het Paleis op de Dam en in De Nieuwe Kerk gevolgd kan worden.

Aankomst Koninklijk paar

Vanmiddag is prins Willem-Alexander en zijn gezin aangekomen op de Dam. De familie repeteert onder andere in De Nieuwe Kerk voor de inhuldiging van morgen.

Programma museumplein

Rond elf uur start het kinderbal met optredens van Kinderen voor Kinderen en jonge zangers en zangeressen van het Junior Songfestival. ’s Middags is VanVelzen met gasten te zien met een Tribute to the queen. Het avondprogramma is de drie André’s: André Rieu, André van Duin en Martijn Fisscher (als André Hazes) met het Koningsbal.

Bekijk hier het volledige programma rondom de troonswisseling.