Hoe was Koningsdag 2017?

Goede en fijne Koningsdag!!!

Prachtig weer hier in Groningen. Zonovergoten zelfs!
Verder in het land gemiddeld regenachtig en nu (rond 09:00 uur) zo’n 11 graden met een licht windje.
Weeronline meldt voorspellend: “Koude Koningsdag met zon en buien”. Hoedt u dus maar geef de feestvreugde vrije hand!

Onze koning, Willem-Alexander, is vandaag 50 jaar oud geworden! Zijn koningin, Máxima, net als de prinssen Alexia, Amalia, en Ariane Bezoeken vandaag de stad Tilburg.

Ook zijn prins Constantijn, prinses Laurentien, prins Maurits, prinses Marilène, prins Bernhard, prinses Annette, prins Pieter-Christiaan, prinses Anita, prins Floris en prinses Aimée van de partij in Tilburg en natuurlijk live op televisie.

Let er wel op, mocht je naar Tilburg gaan, neem een grote, schone, wapperende zakdoek mee! Aan het eind van het bezoek wordt het uitzwaaien zoals wel nog nooit eerder in Nederland hebben gezien!

Vandaag Koningsdag!
Vandaag Koningsdag!

Unieke kans:

 

Nog 1 dag en nacht te gaan!

Spannend! Wat wordt het morgen? De weersvoorspellingen lopen nogal uiteen. We lijken rekening te moeten houden met matig tot slecht weer in het hele land. Andere bronnen melden dat het wel eens “mee kan vallen” met het weer. Sommige steden cancellen nu al live optredens.

Mogelijk naderend slecht weer heeft ook voordelen. Zo blijken de 538Koningsdag kaartjes in Breda inmiddels stukken goedkoper te zijn.

Nu de feiten (ochtend 26/04): Volgens de jongste computerberekeningen van Medialink mogen de weersvoorspellers nu al wat positiever zijn. Het wordt hooguit wat lichte regen, pas aan het einde van de middag en voornamelijk in het Noord Oosten van ons land. Arm Groningen, happy Tilburg 🙂

Weer: wordt het schuilen?
Weer: wordt het schuilen?
...of wordt het stralende zonnigheid?
…of wordt het stralende zonnigheid?

 

Feesten en festivals op Koningsdag 2017!

Overal in het land vinden festivals plaats op en rond Koningsdag. Een greep uit de ruime keuze aan festivals: Beat the bridge – Oranjekoorts – S’Oranje festival – Slam! Koningsdag – Kroon festival – Solid Kingsday – Oranjebloesem – Super Sized Kingsday Festival – Loveland van Oranje – Kingdance – 538 Koningsdag Breda – Nassau Festival en meer meer meer!

538 Koningsdag festival
538 Koningsdag festival

Het wordt een zonovergoten Koningsdag, we vieren ‘m hartverwarmend!

We kijken uit naar naar Koningsdag 2017! Deze dag vieren we op donderdag 27 april 2017. Onze nationale feestdag!

koningsdag02-t-kleiner

Koningsdag 2017

Het oer-Brabantse Tilburg is dit jaar het decor van Koningsdag
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita, Prins Floris en Prinses Aimée zijn die dag allemaal van de partij!

Koningsdag 2017 in Tilburg!
Koningsdag 2017 in Tilburg!

Programma Koningsdag 2017 Tilburg

De Koninklijke familie krijgt 13 programmaonderdelen oftewel “werelden” voorgeschoteld. Het verhaal van Tilburg wordt in de werelden stukje bij beetje verteld.

 • Wereld een: aankomst
  De koninklijke familie arriveert per trein op het station van Tilburg. Zij worden daar welkom geheten door burgemeester Peter Noordanus en enkele Tilburgse kinderen.
 • Wereld twee: groots welkom
  Op het Burgemeester Stekelenburgplein wordt het koninklijk gezelschap muzikaal ontvangen. Hier staan leden van de 77 Tilburgse koren en het Euregio Jeugdorkest. Zij zingen de ‘Tune van Tilburg’. Dit lied wordt gelardeerd met een dans, uitgevoerd door de dansers van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.
 • Wereld drie: carnaval der culturen
  Deze wereld laat de verschillende gezichten van de stad zien. Van roze maandag tot carnaval. Aan de Burgemeester Brokxlaan is veel ruimte voor publiek. Daarachter staan carnavalswagens opgesteld. Er is een ‘pink zone’ en de Tune van Tilburg is weer te horen, gespeeld door een slagwerkgroep.
 • Wereld vier: Tilburg bouwt een feestje
  In deze wereld staan muziek, sociale en maatschappelijke initiatieven centraal. Op de binnenplaats is een feestlocatie gebouwd door mensen met een beperking, samen met professionals. Deni Ypenga staat hier op het podium als de koninklijke familie langskomt. Zij is één van de talenten van het project ‘wie wil jij zijn’. Dit project biedt jongeren die op het randje van criminaliteit stonden een nieuwe richting in hun leven door middel van muziek.
 • Wereld vrijf: Tilburg onderwijsstad
  Het gezelschap bezoekt het Ontdekstation, een educatief project waarin kinderen uit alle lagen van de Tilburgse samenleving uitgedaagd worden om zelf uitvindingen te bouwen. Tilburg is een onderwijsstad, en alle soorten onderwijs komen hier samen: Basisschool-leerlingen, PABO-studenten, VMBO-ers en universitair studenten bouwen samen een grote machine.
 • Wereld zes: Tilburg in geuren en kleuren
  In deze wereld in de Spoorzone ontmoet het gezelschap Rania Sommakia, een Syrische vluchtelinge. Zij woont hier nu anderhalf jaar, spreekt al behoorlijk Nederlands, en zet zich enorm in om een groot ‘dankjewel’ uit te dragen naar Tilburg en naar Nederland. Op de parkeerplaats die aan de linkerhand ligt, bevindt zich een Social Marketplace: Tilburg in Geuren & Kleuren!
 • Wereld zeven: urban sports
  Bij de Hall of Fame is een enorme constructie gebouwd waarop diverse Urban Sports zich presenteren: Free-runners, skaters, klimmers, bmx-ers, stuntsteppers, streetdancers, noem maar op. Een DJ mag hier natuurlijk niet ontbreken, met een remix van de Tune van Tilburg.
 • Wereld acht: 50 piano’s
  In de Koepelhal staan 50 piano’s opgesteld. 50 pianisten uit alle lagen van de Tilburgse samenleving, van jong tot oud, brengen een speciaal gecomponeerd stuk ten gehore. Onder hen zijn ook bekende Tilburgse pianisten.
 • Wereld negen: het groene hart van Brabant
  Midden op de kruising staat een gezin. Vader, moeder, opa, oma en 5 kinderen. Dit 8-koppige gezin staat symbool voor de 8 regiogemeentes. Per gemeente is er een groep van gemiddeld 50 personen aanwezig. Elke gemeente, ieder lid van de familie van Hart van Brabant, presenteert zich daar. De deelnemende gemeentes zijn: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.
 • Wereld tien: Tiburg toen
  De geschiedenis van Tilburg staat in deze wereld centraal. Aan de kant van de Heuvelring klinkt het geluid van doedelzakken (Dutch Pipes & Drums). Bij de ingang zien we een poort van gilde-vaandels. Hier is weer voldoende ruimte voor ontmoeting met het publiek.
 • Wereld elf: Tech festival
  Tilburg is ook de stad van Textiel, Techniek en Transport. Dat zien we op de Heuvel, waar ondernemend en innovatief Tilburg zich presenteert. Zij laten oplossingen en toepassingen zien uit het bedrijfsleven en het onderwijs.
 • Wereld twaalf: De Heuvelpoort
  De Heuvelpoort letterlijk genomen: het koninklijk gezelschap passeert hier 3 poorten. De eerste 2 worden gevormd door grote doeken die zijn beschilderd door supporters van Willem II en De Trappers. Het derde doek is beschilderd door studenten van Fontys. Daarvoor bevindt zich Fremdkörper, een concept van Fontys Hogeschool van de Kunsten, waarbij alle kunstdisciplines elkaar raken: Een DJ van de Rockacademie, design van de designstudenten, dans van de dansstudenten, enzovoorts.
 • Wereld dertien: grand finale
  We zijn aangekomen bij de muzikale finale met een zachte G. Op het Piusplein staat een groot podium met publiek ervoor. Op het podium verschillende bekende Tilburgers onder aanvoering van Guus Meeuwis. Als de koninklijke familie uiteindelijk vertrekt worden ze, naar goed Tilburgs gebruik, uitgezwaaid met duizenden zakdoeken.

Historie

De eerste Koning van Nederland was Willen I. Hij was Koning van Nederland van 1815 – 1840.
Van 1840 – 1849 regeerde Willem II. Hij werd afgelost door Willem III, die reageerde van 1849 – 1890. Wilhelmina was de eerste Koningin. Zij regeerde van 1890 – 1948. Van 1948 – 1980 regeerde Juliana en van 1980 -2013 Beatrix. Tegenwoordig hebben we weer een koning, na bijna 125 jaar van Koninginnen. Zijn naam is Willem-Alexander!

Koningsdag 2016

Heb je een beetje genoten van Koningsdag 2016? Dat was een koud maar prachtig feest!

Van Koninginnedag naar Koningsdag

Jarenlang mochten we elk jaar genieten van Koninginnedag. Sinds 2013 is Willem Alexander Koning der Nederlanden. Het is dan ook niet vreemd dat Koninginnedag is omgezet in Koningsdag. Het feest heeft dezelfde insteek, veel is er dan ook niet veranderd.

Nieuwe stijl

Willem Alexander heeft wel aangegeven een “nieuwe stijl” Koningsdag te willen opstarten. In 2015 vond deze nieuwe stijl viering voor het eerst plaats in Dordrecht. In 2016 werd Zwolle aangedaan en in 2017 is het dus de beurt aan Tilburg. We zien er enorm naar uit!