Koning betreedt kerk op ’Entrada della Regina’

Inhuldiging Koning Willem Alexander

Toekomstige koning Willem-Alexander treedt op 30 april op dezelfde muziek de Nieuwe Kerk binnen als koningin Beatrix in 1980. Het muziekstuk ’Entrada della Regina’ is een stuk voor koperblazers. Destijds werd het speciaal door componist Jurriaan Andriessen geschreven voor de inhuldiging van de Koningin.

“Entrada della Regina”

Het muziekstuk ‘Entrada della Regina’ heeft een Italiaanse titel en ’Binnenkomst van de Koningin’ betekent. Koning Willem Alexander brengt op dat moment een eerbetoon aan zijn moeder en zijn vrouw Koningin Maxima. Als de nieuwe koning met de complete hofhouding hun plaats op het podium hebben ingenomen, klinkt het Wilhelmus.

Muzikaal gezelschap

Tijdens de inhuldiging van Koning Willem Alexander vindt de ceremonie plaats in het gezelschap van vier muziekgezelschappen, waaronder het Nederlands Blazers Ensemble. „Het moet afwisselend zijn”, zegt zakelijk leider Niek Wijs. Zij reisden mee met diverse staatsbezoeken, net als het Amsterdams strijkorkest Sinfonietta. „Wij waren erbij toen de Koningin in Zuid-Afrika Nelson Mandela bezocht”, vertelt zakelijk leider Joost Westerveld. Zij treden samen op met Bernard Winsemius. Hij is organist van de Nieuwe Kerk en het Nederlands Kamerkoor.