Koningin Beatrix treedt vandaag af!

Kroon, scepter en wetboek

Nederland en Amsterdam is er klaar voor. Vandaag zal koningin Beatrix de scepter overdragen aan haar oudste zoon Willem-Alexander. Na 33 jaar gediend te hebben als Koningin, is het de beurt aan koning Willem-Alexander.

33 jaar koningin

Koningin Beatrix doet vanmorgen na 33 jaar afstand van de troon. In de Vroedschapskamer van het Koninklijk Paleis tekent Beatrix na een korte toespraak de Akte van Abdicatie. Als haar handtekening om 10 uur op papier staat, is prins Willem-Alexander meteen koning en prinses Amalia troonopvolgster. De kroonprinses krijgt dan de titel ‘Prinses van Oranje’. Bij de ceremonie in het paleis is de koninklijke familie aanwezig en 31 getuigen die ook de Akte van Abdicatie ondertekenen.

Troonsafstand

Om 10 uur is het zo ver. Koningin Beatrix ondertekent dan de Akte van Abdicatie. Zij doet dan afstand van de troon. Vanaf dat moment noemt Willem-Alexander zich koning. Kort daarna vindt de balkonscène plaats. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix houden op het balkon een korte toespraak, waarna de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane ook op het balkon verschijnen. Daarmee herhaalt zich een traditie van de troonswisselingen in 1948 en 1980. Ook toen verschenen de jongste Oranjes op het paleisbalkon.

Inhuldiging

In De Nieuwe Kerk vindt de inhuldiging plaats tijdens de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. Koning Willem-Alexander legt daar de eed af op de Grondwet en het Statuut. Koning Willem-Alexander wordt niet gekroond maar ingehuldigd. De huidige inhuldigingsceremonie is voor het eerst uitgevoerd in 1814 toen Koning Willem I werd ingehuldigd.