Koninginnedag 2013: Feesten gaan door!

Koninginnedag 2013

De oranjefeesten op Koninginnedag 2013 zullen gewoon op 30 april doorgaan. Dat zegt de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, nadat er eerst onzekerheid was over het al dan wel of niet verplaatsen van de festiviteiten naar zaterdag 27 april i.v.m. de Inhuldiging. Slechts tien verenigingen wijken zeker uit naar 27 april, omdat op 30 april de troonswisseling plaatsvindt.

Extra feest

Behalve 30 april zal er ook nog een apart afscheidsfeest georganiseerd worden voor Koningin Beatrix. Joop van den Ende maakte dat vandaag bekend namens het Nationaal Comité Inhuldiging. Wanneer de festiviteiten plaatsvinden, is nog niet bekend.

Aangepaste oranjefeesten

De oranjefeesten op 30 april zullen feestvierders een aangepast programma presenteren. Zo worden er onder andere grote schermen geplaatst om de officiële gelegenheden in Amsterdam te kunnen volgen.

Koninginnedag 2013 rustig?

Een aantal oranje verenigingen twijfelt nog over de datum, net als de Oranjevereniging uit Hengelo. De organisatoren vrezen dat als er geen groot scherm in de gemeente staat dat er tijdens de troonswisseling “kans is op een leegloop”. Volgens Michael Zonnevylle, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, wordt het desondanks een “fantastisch feest” en is er “geen sprake van een schisma tussen Oranjeverenigingen.”