Koningsdag 2014 niet op zondag 27 april

Koningsdag

Koningsdag 2014 is meteen bijzonder, want deze nationale feestdag wordt niet op de officiƫle datum 27 april gehouden, maar de dag ervoor. De verjaardag van Prins Willem Alexander op 27 april valt volgend jaar namelijk op een zondag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandagavond laten weten. De laatste keer dat Koninginnedag werd verplaatst was in 2006.

De laatste Koninginnedag

Koninginnedag eindigt dit jaar na een lange traditie van meer dan 120 jaar. Sinds 1949 wordt Koninginnedag op 30 april gevierd, de verjaardag van Koningin Juliana. Vanwege de troonsafstand van koningin Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april wordt deze dag anders ingevuld dan eerst werd gedacht. Amstelveen en De Rijp mogen dus geen Koninginnedag organiseren, maar hebben wel de primeur van de eerste Koningsdag in 2014.

Koningsdag 2014: 27 april i.p.v. 26 april

Koningsdag 2014 is meteen een bijzondere, want er is dat jaar een uitzonderlijke situatie voor de eerste Koningsdag. Vanwege de zondag is de eerste Koningsdag verplaatst naar zaterdag 26 april 2014. De Rijksvoorlichtingsdienst kondigde de eerste Koningsdag maandagavond aan, kort nadat koningin Beatrix had gemeld afstand te doen van de troon. De laatste Koninginnedag die verplaatst werd vanwege de zondag was in 2006. De koninklijke familie bezocht toen Zeewolde en Almere.