Koningsdag 2014

 

Koningsdag 2014
Het is zover! Alleen op Koningsdag mag de oranje wimpel bij de vlag worden getoond. De enige daag in het jaar dat het is toegestaan!!!

***
En dan is het zondag… We kijken terug op een fantastische Koningsdag! Het weer was mooi, de steden stroomden vol en de Nederlandse Spoorwegen waren lekker op dreef. Door de stakende schoonmakers stonken de treinen nogal, maar toch vervoerde de NS bijvoorbeeld bijna 300.000 naar Amsterdam. Volgens kenners is het eerste koningsjaar van Willem-Alexander ook zo goed als vlekkeloos verlopen. Nederland was trots, uitgelaten en vooral ORANJE gekleurd op de eerste, echte Koningsdag van 26 april 2014!

Oranje, warm en feest op de eerste Koningsdag
Oranje, warm en feest op de eerste Koningsdag

Ook in andere steden zoals vooral Breda en Eindhoven was het een vrolijke drukte van belang. En, ook belangrijk, zonder gedonder op wat kleine arrestaties voor zaken als openbare dronkenschap na dan. Graag willen we van je weten wat jij vond van deze Koningsdag. Vul de poll hier rechtsonder op deze website in!

***
Wauw! Wat een verrassing in Amstelveen: ook de prinsesjes zijn er nu bij!
Amalia, Alexia en Ariane, schattige dames!

Amalia, Alexia, Ariane, prinsesjes van Oranje!
Amalia, Alexia, Ariane, prinsesjes van Oranje!

En maar handjes schudden vandaag. En lachen. Ze zijn de enigen in de stoet die _voor_ de koning en koningin mogen lopen, zegt de commentator op tv.

***
Prachtig weer, prachtige televisie, gezelligheid in de steden en dorpen!
Zag je dat? Maxima touwtjespringend op hoge hakken?! Bravo koningin!
En die meneer die in een seconde of 6 de bekende kubus oploste. Tjonge!
Gezellig he!
***

Wissel snel en gemakkelijk van energieleverancier en verdien daar echt tot 700 euro mee!

Graft- De Rijp en Amstelveen waren er klaar voor!

Uiteraard werd er met man en macht gewerkt om alles tot in de puntjes geregeld te krijgen voor de Koningsdag! Maar van zenuwen had Burgemeester de Graaf absoluut geen last. Hij vertrouwde erop dat het een prachtig feest zou worden. Ook de generale repetitie in De Rijp ziet Burgemeester Oosterop- Van Leussen als een evenement dat perfect was geregeld!

De veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. De route is met hekken afgezet en er liggen op diverse plekken roadblocks die de weg blokkeren. Dit om de vreselijke gebeurtenis in 2009 in Apeldoorn te voorkomen. De Rijp kan tussen de tien en vijftienduizend bezoekers kwijt. Vol is vol en dan gaat de ophaalbrug omhoog.

In Amstelveen kunnen tussen de twintig en vijfentwintigduizend mensen een kijkje komen nemen.
***

Koningsdag 2014 wordt dit jaar voor het eerste gevierd. Deze feestelijke dag wordt een dag eerder gevierd dan de officiƫle datum 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Koningsdag 2014 wordt op zaterdag 26 april gevierd.

Koningsdag 2014 op 26 april

In het verleden werd koninginnedag nooit op een zondag gevierd. Om dezelfde reden zal koningsdag 2014 op zaterdag 26 april gevierd worden.

Programma koningsdag 2014

De gemeentes Amstelveen en De Rijp hebben in 2014 de primeur om de eerste koningsdag te organiseren. Eigenlijk zouden deze gemeenten dit jaar Koninginnedag organiseren, maar door de troonswisseling en inhuldiging van koning Willem-Alexander is dat een jaar verschoven.

Meer dan 120 jaar Koninginnedag

Maandag 28 januari 2013 werd door de Rijksvoorlichtingsdienst bekend gemaakt dat Koninginnedag voor het laatst op 30 april wordt gehouden. Vanaf 2014 noemen we het koningsdag. Deze dag wordt gevierd op de verjaardag van koning Willem-Alexander. Koninginnedag kent een lange traditie van meer dan 120 jaar. Sinds 1949 werd Koninginnedag gevierd op 30 april, de verjaardag van Prinses Juliana.