Koningsdag 2016

Koude koningsdag, hartverwarmend gevierd

Bittere koude maar wat een geweldig feest in Zwolle!!!

koninklijke-familie-viert-hartverwarmende-koningsdag-in-zwolle

gozxfzoaxtkl_wd640

Koningsdag  vandaag – wees erop gekleed! 🙂
oranje-kleding

Bedenk goed….wat je met je kleding doet! Het wordt koud, nat en vies! Erger dan alle afgelopen 30 jaren op 27 april. Het
wordt kouder dan afgelopen kerstdagen! Maar we maken er een oranje feest van!!!

We kijken uit naar naar Koningsdag 2016! Deze dag vieren we MORGEN op woensdag 27 april 2016. Onze nationale feestdag!

koningsdag02-t-kleiner

Koningsdag 2016

Dit jaar is Zwolle het decor van deze nationale feestdag!

logo_koningsdag

Programma Koningsdag 2016 Zwolle

Het begint met de ontvangst op de Nieuwe Havenbrug
De burgemeester (Meijer) en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld ontvangen de gasten

route-koningsdag-2016-zwolleCultuurhistorie aan de Blijmarkt
Met muziek van Bertolf/Her Majesty en Esther Groenenberg

Grote Parade op de Grote Markt
Het hart van onze (binnen)stad en van de regio is het decor voor een grote parade. Hier wordt de relatie van de stad met de omliggende regio zichtbaar

Sport op het Rodetorenplein
Op het plein laten meer en minder bekende Zwolse sporters zien wat ze samen in hun mars hebben. Dynamisch en inspirerend!

Vaart door de Thorbeckegracht
Op het Rodetorenplein gaat de Koninklijke familie aan boord van een schip voor een korte vaartocht over de Thorbeckegracht

Het slotfeest op het Broerenkerkplein
Een prachtige finale, met tal van Zwolse artiesten, onder aanvoering van onze eigen Typhoon. Rekent u op een swingende afsluiting

Natuurlijk zijn er ook na het bezoek van de Koninklijke Familie nog tal van feestelijke activiteiten in de stad. Het is immers de héle dag feest in Zwolle. Meer weten? Lees dan de uitgebreidere beschrijving van het programma.

Programma in detail

11:00 uur: Ontvangst op de Nieuwe Havenbrug
Burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten ontvangen de koninklijke gasten.

11:10 uur: Cultuurhistorie op de Blijmarkt
De organisatie op het cultuurrijke plein is in handen van Arie Slob en Ralph Keuning. Er is muziek van Bertolf/Her Majesty en Esther Groenenberg.

11:20 uur: Grote parade op de Grote Markt
Het hart van de stad en van de regio is het decor voor een grote parade. Hier wordt de relatie van de stad met de omliggende regio zichtbaar.

12:05 uur: Sport op het Rodetorenplein
Op het plein laten meer en minder bekende Zwolse sporters zien wat ze samen in hun mars hebben. Dynamisch en inspirerend!

12:25 uur: Vaartocht door de Thorbeckegracht
Op het Rodetorenplein gaat de koninklijke familie aan boord van een sloep voor een korte vaartocht over de mooie Thorbeckegracht.

12:45 uur: Slotfeest op het Broerenkerkplein
Hier is de afsluiting van het koninklijke bezoek aan Zwolle met een spetterende muzikale finale, met Zwolse artiesten, onder aanvoering van Typhoon, georganiseerd door poppodium Hedon.

Historie

De eerste Koning van Nederland was Willen I. Hij was Koning van Nederland van 1815 – 1840.
Van 1840 – 1849 regeerde Willem II. Hij werd afgelost door Willem III, die reageerde van 1849 – 1890. Wilhelmina was de eerste Koningin. Zij regeerde van 1890 – 1948. Van 1948 – 1980 regeerde Juliana en van 1980 -2013 Beatrix. Tegenwoordig hebben we weer een koning, na bijna 125 jaar van Koninginnen. Zijn naam is Willem-Alexander!

Koningsdag 2016Heb je een beetje genoten van Koningsdag 2015? Na een ochtend met behoorlijk wat regen en onweer werd het toch nog prachtig weer. Helaas is Koningsdag 2015 alweer achter de rug.

Van Koninginnedag naar Koningsdag

Jarenlang mochten we elk jaar genieten van Koninginnedag. Sinds 2013 is Willem Alexander Koning der Nederlanden. Het is dan ook niet vreemd dat Koninginnedag is omgezet in Koningsdag. Het feest heeft dezelfde insteek, veel is er dan ook niet veranderd.

Nieuwe stijl

Willem Alexander heeft wel aangegeven een “nieuwe stijl” Koningsdag te willen opstarten. In 2015 vond deze nieuwe stijl viering voor het eerst plaats in Dordrecht. We zijn natuurlijk erg benieuwd hoe Koningsdag 2016 eruit gaat zien, wellicht komen er nieuwe elementen tijdens de dag naar voren. Nog even geduld!