Programma 2014

Programma 2014
Het programma van zaterdag 26 april 2014!

Dit jaar bezoekt het koninklijk gezelschap de gemeente Graft- De Rijp en de gemeente Amstelveen.

Op zaterdag 26 april om 10.00 uur arriveert het koninklijk gezelschap in Graft- De Rijp. Volkscultuur, Kunst en Cultuurhistorie vormen de basis voor het programma. De dorpsomroeper kondigt de komst van het koningspaar aan en ze worden door een koor toegezongen. De route voert langs allerlei activiteiten vooral uitgevoerd door kinderen. Vervolgens stapt het koninklijk gezelschap op een boot die ze voert langs theater, sportieve activiteiten en langs een kunsttuin gemaakt door lokale kunstenaars. In andere tuinen staan 250 vliegers, gemaakt door basisschoolkinderen.

De boot meert aan op De Meelzak war vele sportieve activiteiten bezig zijn waar het gezelschap uiteraard aan mee mag doen. Denk aan Streetdance, Keien smijten, Boekhappen (een knipoog naar het traditionele koekhappen), Koningspuzzel  en katknuppelen.
Na deze activiteiten gaat het koninklijk gezelschap terug in de tijd, alle activiteiten (oude ambachten) worden dan uitgevoerd in oude kledij, en tevens is er een touwslagerij en kaasmakerij te zien.

Aangekomen in het Oude Dorp kunnen ze zien hoe er manden worden gevlochten en vis gerookt. Er is een grote sjoelbak en een kindervrijmarkt. Er wordt een Oranjegerecht bereid en een speciaal bier gebrouwen: Woeste Willem.
Daarna volgt de Grote Dam waar door de brandweer de Grote Brand van 1654 wordt nagebootst: een prachtig spel! De route eindigt op de Kleine Dam waar waardig afscheid wordt genomen van het koninklijk gezelschap.

Het koninklijk gezelschap wordt rond 12.00 uur verwacht in Amstelveen waar ze muzikaal onthaald zullen worden. Dit startpunt is versierd met 7500 ‘KLM’ tulpen. De KLM schonk koningin Beatrix voor haar 75ste verjaardag 7500 tulpenbollen die de naam KLM dragen. De koningin vond dat de bollen een andere bestemming moesten krijgen en de KLM schonk deze toen aan Amstelveen vanwege dit koninklijk bezoek dit jaar. Een aantal bollen zijn zorgvuldig grootgebracht door schoolkinderen en de rest is in kassen geplaatst tot deze heugelijke dag.

Ze volgen te voet de route langs alle activiteiten en optredens. Ze maken kennis met de ‘wereld van het groen’, een route door een groene oase waar Amstelveense basisscholieren hun schooltuintjes verzorgen en  vogelverschrikkers maken. Tevens worden er allerlei ‘groene ’activiteiten uitgevoerd zoals schaapscheren en varkensrace.
De route wordt omzoomd met voorjaars-en zomerafbeeldingen uit de serie Amstelveen Groene Stad. De schilder van Amstelveen Groen Stad, Chris Dros, maakt ter plaatse speciaal voor de eerste Koningsdag een nieuw schilderij.

Vervolgens gaat de route door ‘sportief Amstelveen’, waar een 50 meter lange atletiekbaan het 50 jarig bestaan van Amstelveen symboliseert. Verschillende officials en coaches laten hun talenten allerlei sportieve activiteiten uitvoeren, waaronder sprinten, korfbal, Karate, Teakwondo en Nunchaku-do.

De route eindigt op het bruisende Stadsplein waar van alles te zien en te doen is. Muziek, culinair, sportief en dans. Het koninklijk gezelschap mag uiteraard meedoen!
Het bezoek eindigt op het podium voor de bibliotheek waar Amstelveen op feestelijke wijze afscheid neemt. Hier zal ook de onthulling plaatsvinden van een heel speciaal kunstwerk, gemaakt door Amstelveense scholieren onder leiding van het Cobra museum. Na een dankwoord van de burgemeester vertrekt het koninklijk gezelschap.

In beide gemeentes gaat het koningsfeest natuurlijk de hele dag door!