Succesvolle en spontane koningsvaart!

Koningsvaart Amsterdam

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de princessen Amalia, Alexia en Ariane hebben vanavond het publieke gedeelte afgesloten met een koningsvaart langs Nederlands trots van sport, muziek en cultuur. De avond werd afgesloten met een groet van de Koninklijke marine en Koninklijke luchtmacht met 10 F16’s.

Koningslied

Het koningskoppel startte de vaartocht bij filmmuseum Eye. Daar werd eerst het Koningslied gezamenlijk gezongen vanuit Ahoy Rotterdam. Het omstreden lied werd luidkeels meegezongen door artiesten en het in oranje uitgedoste publiek.

Koningsvaart

Duizenden mensen stonden lang de route op het IJ. Het koninklijk gezelschap was vanaf de kade goed te zien en genoot van optredens van het Nationaal Ballet, de Nederlandse Opera en dj Armin van Buren met het Concertgebouworkest.

Neerlands trots

De vaartocht startte bij Oeverpark Overhoeks met prestaties van gelauwerde sporters als surfer Dorian van Rijsselberghe, schaatsers Bart Veldkamp en Marianne Timmer en turner Epke Zonderland. Tijdens de vaartocht, die werd aangeboden door de gemeente Amsterdam, voeren zij langs alles „waar Nederland trots op is”.

Tussenstop

Koning Willem-Alexander maakte samen met koningin Maxima en de kinderen een spontane tussenstop op het Java-eiland. Daar stapten zij van boord om de Nederlandse dj Armin van Buuren en de dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest een hand te geven. Het ‘uitstapje’ was niet in de draaiboeken opgenomen.

Een militaire groet

De vaartocht eindigde bij het Muziekgebouw aan ’t IJ met een saluut van alle schepen en tien F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht. De straaljagers vlogen met gekleurde rook boven de stad als eerbetoon aan de nieuwe koning. De koninklijke familie besluit de inhuldigingsdag met een diner in het Muziekgebouw.