Voorbereiding troonswisseling

Troonswisseling

De voorbereidingen voor de troonswisseling zijn in volle gang. Hieronder een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:

Koningsspelen

Ruim één miljoen schoolkinderen trekken op vrijdag 26 april hun sportschoenen aan voor de Koningsspelen. Willem-Alexander en Máxima openen in Enschede de Koningsspelen op de basisscholen De Triangel en Het Palet.

Toespraak Koningin Beatrix

Aan de vooravond van de troonswisseling wordt een toespraak van koningin Beatrix uitgezonden op Nederland 1 en Radio 1.

Koningslied

De voorbereidingen voor het Koningslied zijn in volle gang. Het team dat met componist John Ewbank het lied schrijft bestaat uit Acda en De Munnik, Guus Meeuwis en Daphne Deckers. Zij schrijven de tekst aan de hand van bijdragen van de Nederlandse volk en de mensen van de Caribische delen van het Koninkrijk.

Iedereen kan t/m woensdag 10 april via de website van Het officiële koningslied zijn of haar bijdrage insturen.

Mijn droom voor ons land

Het Nationaal Comité Inhuldiging vraagt jouw toekomstdroom voor Nederland en de Caribische gebieden van het Koninkrijk te delen. Jouw droom voor Nederland kun je insturen via de website: Mijn droom voor ons land.

Vlaginstructie troonswisseling

Ter gelegenheid van de troonswisseling op 30 april is een ‘bijzondere vlaginstructie’ gegeven. Tijdens de troonwisseling moeten alle rijksgebouwen de vlag uitsteken. Dat geldt ook voor gemeenten en provincies. Burgers zijn vrij om deze instructie op te volgen. Echter moet de vlag na zonsondergang weer binnengehaald worden. Via de website van de Rijksoverheid komt een digitale vlag voor websites en social media beschikbaar.

Klokken luiden

Na het ondertekenen van de akte van abdicatie op 30 april door koningin Beatrix en na de afkondiging van de inhuldiging van Koning Willem Alexander zullen kerken in heel Nederland de klokken luiden.

Koningsbal

’s Avonds vindt het Koningsbal plaats op het Museumplein. Het programma is grotendeels al rond. André Rieu en zijn orkest, André van Duin en Martijn Fischer als André Hazes vervullen het hoofdprogramma. Het Koningsbal in Amsterdam duurt tot middernacht. De gemeente Amsterdam hoopt binnenkort meer artiesten bekend te maken.

Oranje strik

Het Nationaal Comité Inhuldiging erkent officieel feestelijke activiteiten die verspreid in het land worden voorbereid en georganiseerd met een oranje strik.

Oranje strik

De strik is voor mensen en organisaties die het Comité daarbij steunen. Meer informatie vindt u hier.

Koninklijke toer

Het nieuwe Koningspaar bezoekt in mei en juni alle provincies van Nederland.

28 mei   Groningen en Drenthe
30 mei   Gelderland en Utrecht
12 juni   Limburg en Noord-Brabant
14 juni   Fryslân en Noord-Holland
19 juni   Flevoland en Overijssel
21 juni   Zeeland en Zuid-Holland