Vrijmarkten

Gezellige vrijmarkten
Muziek, dans en lekker verkopen tijdens de vrijmarkt

***
Geen nachtelijke vrijmarkt in Amsterdam!
Zoals eerder gemeld op deze website mocht er deze Koningsnacht weer een vrijmarkt worden gehouden in onze hoofdstad, mits op speciaal aangewezen plekken en met vergunning. Niemand maakte echter van deze gelegenheid gebruik. Blijkbaar is de ‘traditie’ te lang geleden en ook niet speciaal en ongedwongen meer als het met vergunning alleen op bepaalde plekken mag. Of volgend jaar nog een poging zal worden gedaan is nog niet bekend.
***

Wat is een Koningsdag zonder vrijmarkt? Ondenkbaar toch?
In het hele land, in alle steden en dorpen mag iedereen een kraampje neerzetten of een kleedje neerleggen om al het overtollig huisraad aan de man te brengen.  Alles mag verkocht worden behalve bederfelijk etenswaar, drank in glas, levende dieren en alcohol.
De vrijmarkt is dus de perfecte manier om van je oude spullen af te komen of juist om iets voor weinig op de kop te tikken!
En het is natuurlijk ontzettend gezellig!

Na een verbod van 18 jaar is nu besloten dat er in Amsterdam weer een Nachtelijke Vrijmarkt gehouden mag worden.
In 1996 werd dit namelijk verboden door Burgemeester Patijn. Door de enorme mensenmassa’s waren delen van onze hoofdstad te slecht bereikbaar voor hulpdiensten.
Er zullen dit jaar wel specifieke locaties aangewezen worden, zoals de Middenweg/ Linnaeusstraat, Burgemeester de Vlugtlaan/ Bos en Lommerweg, NDSM-terrein, Apollolaan en Spaandamerbuurt.

Koningsdag inzamelactie

Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer je alles verkoopt op de vrijmarkt. Maar lukt dit nou niet dan is er altijd nog de Koningsdag Inzamelactie.
Dit is een initiatief van Wecycle die iedereen oproept om elektrische apparaten (maar ook spaarlampen) in te leveren bij de milieustraat. En de eerste honderd inwoners die vanaf 28 april die spullen inleveren ontvangen als dank het spannende jeugdboek ‘Schaduw over Koningsdag’. Tevens worden er per milieustraat 500 kanskaarten uitgedeeld waarmee je kans maakt op een uitje voor het hele gezin.
En daarnaast kiest Wecycle uit alle deelnemende gemeenten vijf gemeenten die aan deze campagne een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Deze winnen dan een bedrag van 1000 euro voor de lokale Sint-intocht. Reden genoeg dus om mee te werken aan dit goede project.