Willem Alexander: datum troonwisseling al jaar bekend

Interview Koningspaar over troonwisseling

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima weten al een jaar dat de troonwisseling op 30 april 2013 plaats zou vinden. De aanstaande koning en koningin van Nederland zeiden dat in een officieel interview van de NOS en RTL, dat vanavond werd uitgezonden.

Emotioneel moment

Volgens Willem Alexander was het niet makkelijk om de kennis voor je te houden. ”We hebben ons alle drie wel eens versproken”, zei hij. Het aanstaande koningspaar noemt het moment waarop koningin Beatrix op 28 januari haar aanstaande abdicatie bekend maakte “emotioneel”.

Ceremonieel koningschap

Met een eventueel volledig ceremonieel koningschap zou Willem-Alexander naar eigen zeggen best mee kunnen leven. ”Ik accepteer alles als het parlement het volgens de regels van de Grondwet heeft beslist, daar ben ik koning voor”, aldus de aanstaande koning.

Geen Willem IV

De zenders NOS en RTL lieten al eerder deze week weten dat het aanstaande koningspaar in het interview geen vaste aanspreektitel wenst. “Ik ben geen protocolfetisjist”, zegt de kroonprins. Ook over de koningsnaam was Willem-Alexander eenduidig: “Willem IV staat naast Bertha 38 in de wei.”

Aanspreektitel na troonwisseling

Voor een koning en koningin is ‘Majesteit’ de officiële aanspreektitel. Voor aanstaand koning Willem-Alexander wordt dat voluit ‘Zijne Majesteit de Koning’ en voor Máxima ‘Hare Majesteit de Koningin’. Na de troonswisseling heet voormalig koningin Beatrix ‘prinses Beatrix’. Zij hoort dan aangesproken te worden met ‘Hare Koninklijke Hoogheid’.